SPELEN

Ik schilder eigenlijk altijd naar mijn eigen waarneming. Zintuiglijke en emotionele waarneming. Indrukken vertalen zich in soms onbegrijpelijke beelden en vinden uiteindelijk in een gearrangeerde compositie hun plek op het doek. Niet alles is onder controle, al schilderend groeit het schilderij en kleuren en vormen vinden elkaar soms tegen wil en dank. Vaak denk ik: ‘Teveel, nu stoppen’ maar de veelheid van patronen, dieren, bloemen  is nou eenmaal waar ik van houd. Vaak zeg ik tegen Sebastiaan mijn zoon: ‘Ik heb negen levens nodig om alles te schilderen wat ik wil’.

Een mengelmoes van verleden en heden, misschien wel toekomst gaan in een nieuwe samenstelling een verhaal vertellen.

Zo ook hier in mijn onlangs voltooide werk ‘Eigen Risico’, olieverf op doek 115/75cm. De stalen en betonnen constructies die verrijzen in het stukje Betuwe waar ik woon in contrast met het oude poppenwagentje dat mij herinnert aan de het spelen bij opa en oma Wiersema op het zoldertje in Leermens (Gr.).

Hier speel ik weer; met de vormen van de hoekige masten en molens. Ik transformeer ze naar bijna wandelende objecten. Ik speel met de kleuren; het grauwe pallet in contrast met de cobaltblauwe/tuquoise lucht en het bijna fluoriserende groen. Ik speel met de tijdgeest en het verlangen naar romantiek. Verder laat ik het aan de toeschouwer over wat er nog meer valt te ontdekken!

Afgelopen weekend (7 april 2019) was er ook veel te ontdekken en beleven op de expositie ‘Meesterlijk Realisme” bij Galerie/Beeldentuin Wildevuur in Hooghalen. Prachtige schilderijen van Herman Tulp, Dirk Bal en Hans Parlevliet.

Hier het schilderij ‘Vroeger’ van Herman Tulp. Zijn ‘magistrale ‘ (synoniem voor ‘meesterlijk’) gebruik van kleuren is iets wat mij (o.a.) erg kan bekoren.

De galerie en tuin zijn een zaligheid.

En spelen blijft leuk, voor alle leeftijden!

Soms zou ik willen weten wat mij drijft tot schilderen…Elke keer weer tevoorschijn komen op het doek, niet perse op mijn paasbest. Hier in oude bruine trui ‘Rouge Allure’, olieverf op doek 90/70cm. Geïnspireerd op de naam van de lippenstift waarmee mijn liefde voor de kleur rood begon.

Het spel, de begeestering, de flow, de zoektocht,  toetsen, knallen, het plezier, de strijd, de verrassing, de bekoring…

Avontuur, dat is het zeker.

Wie meer werk van mij wil zien noteer maar vast in de agenda: Weekend 14 & 15 september Kunst Wageningen 2019 in de Junushof.  Meer info daarover later. Nu volop nieuwe plannen maken en uitwerken o.a. met  goede vriend & collega  Roeland van der Kley.

Tot ziens!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *