Mysterieuze tuin

Alle dingen die ik op dit moment maak hebben een duidelijke link met het prentenboek Balky dat ik aan het schrijven en illustreren ben. Nu het weer mooi weer wordt ben ik bij voorkeur buiten aan het werk. Van de oude tegelscherven die ik op allerlei plekken hier in de buurt vind, maak ik mozaïeken. Het hele proces is leuk: Het zoeken en vinden, het wassen, het sorteren en natuurlijk uiteindelijk de vogel bedenken: de Nachtbraker, de Flierefluiter, het Dier van Plezier etc. In het verhaal van Balky gaat het om uitgestorven fantasievogels die opgegraven worden door een fanatieke archeologische Mol. Hier in mijn tuin komen ze opnieuw tot leven…

De kleuren van de scherven zijn heel bijzonder: soms Verbleekt blauw of juist als lapis lazuli zo fel. Trotse terra en Verfrissens groen, Verblijdend geel wat een constant zomergevoel geeft. Vaak vertegenwoordigen de kleuren een gevoel dat ook weer tot uitdrukking komt in de afbeelding en/of titel van de mozaïek.

Hierboven de Kaneelvogel (en anderen). De mozaïeken zijn nog niet afgewerkt!

Hieronder de Blauwe Tulpvogel.

In deze gecompliceerde coronatijd put ik vooral uit materialen die ik heb. In onderstaand grote werk ( 200/120 cm/olieverf en achterop een schildering van acht jaar geleden) is het thema de 1,5 meter maatschappij van dit moment. Het schilderij heet dan ook ‘ ⌀ 3 meter’. Daarmee staat de vrouwfiguur in het centrum bijna naakt en kwetsbaar. De vogels verwijzen naar mijn mozaïekdieren en verder zijn er antieke mediterrane afbeeldingen; een mandje vijgen vertegenwoordigt de rijkdom van de aarde waar we van kunnen genieten maar natuurlijk ook het paradijsverhaal van verleiding en rentmeesterschap. De brede rozenrand en nog wat andere details had ik in 2012 al geschilderd en dat heb ik zo gelaten. Natuurlijk helemaal bijgewerkt om er een eenheid in te krijgen. Moeilijk te fotograferen is het vele zilver in het schilderij. Dat geeft het schilderij wel een enorme schittering.

Ik had de smaak te pakken van lekker stippen.

Met textielverf op heel dunne vitrage. Meters zilveren, gouden en witte stippen… Wat het uiteindelijk is geworden…

Een zwanenschort of straks gewoon een tafelkleed?

De tuin biedt veel inspiratie, eigenlijk het hele jaar maar in deze tijd in het bijzonder. Ik kan er enorm van genieten. De wolken boven mij, de vogels, de bloemen, de druif die uitloopt, de rozen die al in de knop zitten, buiten eten, kaarsen op tafel en genieten van een glas wijn. Mijn tuin en mijn kunst passen bij elkaar. Beide volgen ze geen trends en zijn er ook geen strakke stijlregels.

Tenslotte sluit ik af met een trouwe bezoeker van mijn tuin. Voor haar thuisfront had ik een leuke verrassing gemaakt. Titel: De muizenvanger II

50/40 cm olieverf op linnen

Dank je Fryda voor de mooie foto!

Struinen bij het Zwanenbad…

Ik wens ieder die dit leest moed, veiligheid, creativiteit en verbeelding in deze complexe tijd!

Hartelijke groet,

Ineke Reina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *